AZ ELŐADÁS TECHNIKAI OKOK MIATT ELMARAD. Köszönjük megértésüket!

"TALÁLTAK MÁR ARANYAT?" ARANYPÉNZLELETEK AZ ERDÉLYI BÁSTYÁBÓL
Előadás a Műtárgyak Éjszakája programsorozat részeként

Időpont: 2020. szeptember 17. 17:00
Előadó: Gálvölgyi Orsolya numizmatikus

A mai Táncsics Mihály utca 9. telke a Várnegyed egyik legizgalmasabb területe. Legtöbben talán Táncsics kiszabadításáról ismerik, mely 1848. március 15-én történt. Ennél azonban sokkal régebbi a története. A 14. században itt épült fel Buda első királyi palotája, melyet aztán Nagy Lajos valószínűleg a ferences rendnek adományozott, mikor felépült az új palota.

A 16. sz elején a város védelmére itt épült az Erdélyi bástya, melyet többször átépítettek a következő kétszáz évben. Az újkorban ide építették a József laktanyát, ahol Táncsics, Kossuth, Wesselényi és más politikai foglyok raboskodtak.

A II. világháború után az Egyesült Államok kapta meg jóvátételként, melyet 2014-ben adtak vissza. 2018-ban indult meg az ásatás a telek egyik részén. A feltárásokon általában előkerülő falak, kerámiák mellett ritkán van olyan szerencséje egy régésznek, hogy a közönség számára a legérdekesebbnek tűnő aranypénzeket, ékszereket találjon. Itt a régészek két pénzleletet is találtak! A programon a ritka kincslelet történetével ismerkedhetnek meg.

webfejlesztés: