A budai Várnegyed – egykori uralkodók, udvartartásuk és a jómódú polgárok lakhelyeként – kiemelkedő jelentőséggel bír a hazai, középkori emlékek között, régészeti kutatása mégis csak a II. világháború után kezdődött meg. Az elmúlt több mint 70 évben azonban a Budapesti Történeti Múzeum négy-öt régészgenerációja is megismerte, „beleásta ” magát a Várnegyed történetébe; s számtalan publikáció és kiállítás mutatta be az itt feltárt eredményeket.

A Várnegyed a föld alól az elmúlt tíz év kutatásai eredményeiből ad válogatást olyan fontos helyszíneket tekintve át, mint pl. az egykori Városháza, a Karmelita épületegyüttes (ma Miniszterelnökség), a Várkert Bazár, a Mátyás-templom és az Erdélyi bástya (Táncsics Mihály utca).

A múzeum régészeti kutatásai – minden romantizáló, esetleg filmeken (pl. Indiana Jones-összes) alapuló elképzelésekkel ellentétben – szigorúan szabályozottak, s a főváros területén folyó beruházásokhoz kapcsolódnak. A régészek egyéni szakmai felkészültségük mellett szakmai közösségük évtizedek alatt felhalmozott, közös tudásából is merítenek; emblematikus példa erre a kiállítás egyik tárgya, egy 15. századi majolika tányér története.
A mázas kerámiát az 1950-es években a múzeum egykori főigazgatója, Gerevich László ásatásán találták meg szinte hiánytalanul a régészek, majd kiegészíttették, s bemutatták. Közel 60 évvel később, 2012-13-ban azonban előkerült a kerámia hiányzó darabja, melyet Kovács Eszter régész – csodálatra méltó tudással – azonosított, s így a tárlaton a tányért már az eredeti darabbal kiegészítve tekinthetik meg a látogatók.


A kiállítás mint időgép
A 13. századtól a 17. századig tartó időszakra visszatekintő – néha az ásatási napló tárgyszerűségét is idéző – kiállítási szövegek a bemutatott épülettörténetekkel, az érdekes tárgyakkal, a mindennapi élet megidézésével képzeletbeli időgépként működve teremtenek folytonosságot a múlt és jelen embere között. A tárlat megtekintése közben magunk elé képzelhetjük a középkori piacot a kis, méhsejtszerűen összeépült boltokkal, az élelmiszercsomaggal Budára hajózó kremsmünsteri apátot, amint megtekinti a rend új, budai ingatlanát a mai Dísz téren, vagy akár találgathatjuk, hogy miért karcoltak hajómintát a török kori korsóra.

Kurátorok: Terei György és Takács Ágoston


A kiállítás megtekinthető: 2019. április 17 – július 31.
Tájékoztatjuk kedves látogatóinkat, hogy a kiállítás technikai okok miatt egy héttel korábban zár be, 2019.július 24-ig tekinthető meg.

 
A múzeum az ásatási helyszínekhez kapcsolódó Vársétákat szervez; további információ a kapcsolat@mail.btm.hu e-mail címen.
A régészeti feltárásokat végezte:
a BTM Vármúzeum Középkori Főosztálya

A műtárgyak restaurálását végezte:
a BTM Vármúzeum Műtárgyvédelmi Osztálya

Fotó:
Bakos Ágnes, Tihanyi Bence, Kádár Dávid


Sajtókapcsolat:
Kiss Emőke marketing menedzser
+36 30 194 7233
kiss.emoke@mail.btm.hu


Letölthető sajtóanyag
webfejlesztés: