A kiállítás nem vállalkozik a teljes életmű bemutatására, hanem Barta művészeti stratégiái mentén a pálya csomópontjait, legfontosabb szakaszait tárja a látogatók elé. Arra a kérdésre keresi a választ, hogy az adott történelmi szituációkban, meghatározott politikai/kultúrpolitikai viszonyok között Barta hogyan alkalmazkodott az elvárásokhoz, és mégis hogyan tudta megőrizni művészi hitelességét, autonómiáját. A művész rajzainak és szobrainak bemutatása mellett rávilágít a művek történelmi kontextusára, bepillantást enged művészet és hatalom kapcsolatának bonyolult kérdésébe. A kiállítás és a hozzá készülő katalógus azt is vizsgálja, hogy a heteronormatív társadalomba, ugyanakkor az absztrakt kísérleteket elfojtó művészeti világba, később egy teljesen idegen, választott hazába való beilleszkedési kísérletek milyen művészi stratégiákat hívtak életre Barta életművében.

A kiállításon a hazai köz- és magángyűjteményi anyag mellett számos olyan, németországi gyűjteményekből érkezett alkotást mutatunk be, amelyeket korábban nem láthatott a hazai nagyközönség.

A kiállítás és a kétnyelvű katalógus a Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár, a kölni Martin-Lantzsch-Nötzel-Stiftung és a budapesti Goethe Intézet együttműködéseként valósul meg.


BARTA LAJOS – TÚLÉLÉSI STRATÉGIÁK
2019. május 30 – szeptember 22. 

Kurátorok:
Árvai Mária, Leposa Zsóka, Ulrich Winkler

Grafikai tervezés:
Szmolka Zoltán


További információk a kiállításról >>>
webfejlesztés: