Március 15-én záró időszaki kiállításaink

2020.03.10.

Március 15-én számos izgalmas időszaki kiállítás zár tagintézményeinkben: a Kiscelli Múzeum - Fővárosi Képtárban a Ragyogj! - Divat és csillogás, illetve Vera Molnár és Vincze Ottó egyéni tárlataival, a Vármúzeumban a Középpontban a középkor című régészeti kiállítással, míg a Budapest Galériában két fotós válogatással várjuk látogatóinkat. Ne maradjon le róluk!


Március 15-én, vasárnap a Budapesti Történeti Múzeum tagintézményeinek alábbi kiállításai zárnak:

KÖZÉPPONTBAN A KÖZÉPKOR
A 2018. évi régészeti ásatások újdonságai ​

BTM Vármúzeum

A Budapesti Történeti Múzeum Középkori főosztálya minden év őszén hagyományosan, immár negyedik alkalommal rendezi meg a Középpontban a középkor című kiállítását, amelynek keretében az előző évi ásatások legérdekesebb leleteiből nyújt válogatást. ​Bizonyosan maradnak ki szép és érdekes darabok, amelyek feldolgozásra várva még zacskókban, zsákokban lapulnak, de az anyag java része kiállításra kerül. A tárgyak szinte közvetlenül a restaurátor asztaláról kerülnek a tárlókba, teljes körű szakmai feldolgozottságuk nem fejeződött be, akár még el sem kezdődött, hiszen egy-másfél évvel ezelőtt még a föld alatt voltak.

További információk a kiállításról >>>

RAGYOGJ!
Divat és csillogás
BTM Kiscelli Múzeum - Fővárosi Képtár

A divat az emberi kommunikáció alapvető eszköze, önmagunk megkülönböztetésének igénye pedig az öltözködés egyik mozgatórugója. Minden, ami csillog, így magára vonzza a tekintetet, ezt a célt szolgálja. A kiállításban látható 18-21. századi, különféle alkalmakon viselt öltözékek a társadalmi és életmódbeli változásokat is tükrözik: Erzsébet királyné esküvői ruhájának uszálya, Medveczky Ilona fellépőruhája vagy a USE designer darabjai mind csillognak és mind mást jelentenek. Múzeumunk Templomterében a fényeket és a csillogást mutatja be a kurátor, Szatmári Judit Anna. Akit a divat, a társadalom változása, vagy a fényűzés érdekel, március közepéig tekintheti meg Ragyogj! - Divat és csillogás című kiállítást a Kiscelli Múzeumban.

További információk a kiállításról >>>

RENDETLENSÉG A RENDBEN
Vera Molnar művészete
BTM Kiscelli Múzeum - Fővárosi Képtár

Vera Molnar nemcsak napjaink képzőművészetének egyik kiemelkedő alkotόja, de meghatározό jelentőségű előfutára is. A művészt már az ötvenes-hatvanas években foglalkoztatta a „machine imaginaire”, az embert helyettesítő gép és a művészet összefüggésének a kérdése. A hatvanas évek végétől megtanult programozni, s számítógép által generált műveket hozott létre, ezért a nemzetközi színtéren is a komputerművészet egyik megújítójaként tartják számon.

További információ a kiállításról >>>

VINCZE OTTÓ
Vigyázz! Nagyfeszültség!
BTM Kiscelli Múzeum - Fővárosi Képtár

2015 óta a Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár kiállítási stratégiájának fontos eleme, hogy a múzeumi teret, a múzeumi közeget és a kortárs művészeti missziót összekapcsolja. Vincze Ottó műve egyfelől a múzeumi atmoszférát tölti fel energetikai feszültséggel, másfelől az országot behálózó magasfeszültségű távvezetékek megidézése által a szigetelés nélküli kábelrengeteg madarakat tizedelő veszélyeit nyomatékosítja.

További információ a kiállításról >>>

HAZAÚTTALAN
BTM Budapest Galéria 

A kiállítás az otthontalanság és az átmenetiség jelenségeivel foglalkozik, az otthon elhagyásának kényszere és a visszatérés vágya közötti senkiföldjével, ahol mérhetetlenül sokan lakni kényszerülnek. A biztosnak vélt háttér elvesztése, vagy a biztonság soha meg nem élése szerteágazó hátterű, de alapvető tapasztalat sokak számára, olyan, az életet meghatározó mély nyom, ami többeket születésük óta kísér.

További információ a kiállításról >>>

SZÁSZ LILLA
Üdvözlet új otthonomból
BTM Budapest Galéria

Szász Lilla Üdvözlet új otthonomból című fotóprojektjének kiindulópontja az afrikai portugál gyarmatokról (Angolából, Mozambikból, Guinea-Bissau-ból, Cape Verde-ből és São Tomé e Príncipe-ről) 1975-ben közel 800 ezer portugál állampolgár, úgynevezett retornado, állami segítséggel véghezvitt visszatelepítési története.

További információ a kiállításról >>>


Szeretettel várjuk minden kedves látogatónkat!

webfejlesztés: