Háborúkban megerőszakolt nők fővárosi emlékműve: lezárult a pályázatok benyújtása

2021.10.27.

A háborúkban megerőszakolt nők emlékművének Fővárosi Önkormányzat által 2021 júliusában kiírt nemzetközi pályázati felhívására összesen 36 magyar és külföldi pályamű érkezett be a 2021. október 15-i határidőre.

Az elbírálás első fordulójára november 2-án kerül sor. A továbbjutó pályaművek tervezőitől a nemzetközi zsűri modellek elkészítését várja, a győztes pályamunkáról a jövő év elején dönt a bírálóbizottság. Az emlékmű tervezett átadására 2023 májusában kerül sor.

A pályázatról

A Fővárosi Önkormányzat célja, hogy a társadalmi és szakmai párbeszéd során felszínre kerülő problémák, érzékenységek figyelembevételével létrejövő műalkotás, a Háborúkban megerőszakolt nők emlékműve olyan hely legyen, amely egyéni és társadalmi szinten segít feldolgozni a traumát, ugyanakkor emlékezteti a jelen és jövő generációját arra, aminek nem szabad újra megtörténnie. Olyan korszerűen értelmezett emlékhely/emlékművet szeretne létesíteni, amely minél szélesebb társadalmi rétegek számára teremt lehetőséget az emlékezéshez és traumafeldolgozáshoz. Célja, hogy az újszerű vizuális nyelvet használó emlékhely nemzetközi összefüggésben is értelmezhető vagy akár példát mutató, színvonalas műalkotás legyen.

További információ >>>

webfejlesztés: