HU / EN

Holokauszt 80

A német csapatok által megszállt Magyar Királyságban 1944. április 16-án kezdődött el a zsidósággal kapcsolatos „végső megoldás” végrehajtása. Előbb Északkelet-Magyarországon és Kárpátalján, majd a következő hetekben – a magyar hatóságok intenzív közreműködésével – a teljes vidéki zsidóságot gettókba internálták, majd haláltáborokba deportálták, melynek következtében többségük különösen kegyetlen körülmények és szenvedések között veszítette el az életét. A fővárosban június folyamán jelöltek ki kényszerlakhelyként ún. csillagos házakat, a VII. kerületi gettót pedig novemberben alakították ki. Zsidó származású honfitársaink pokoli életkörülmények közé kerülve próbálták túlélni a borzalmakat, míg végül 1945 januárjának közepén kiszabadította őket a várost elfoglaló Vörös Hadsereg.

A Budapesti Történeti Múzeum, a főváros múzeuma úgy emlékezik és emlékeztet a holokauszt 80. évfordulójára, az áldozatokra és az ellenük elkövetett megbocsáthatatlan bűnökre, hogy kiválasztja várostörténeti és képzőművészeti gyűjteményének egy-egy darabját és elmeséli a hozzá kapcsolódó történeteket. Az emlékév során így idézzük fel azokat az eseményeket, amelyek során a náci barbárság és annak kiszolgálói budapesti zsidó polgártársaink közel felének pusztulását okozták.

Április 16.

Első műtárgyunk egy akvarell. Borsos Lőrinc (Borsos János és Lőrinc Lilla) Csinos kis akvarellek II. (2015) című sorozatában (a Fővárosi Képtár tulajdona) a német megszállás és a nyilas hatalomátvétel szimbolikussá váló fővárosi helyszíneit festette meg, méghozzá az egykor festőművésznek készülő Adolf Hitler akvarell zsánerképeinek naiv stílusában. A helyszíneken elkövetett bűnök leírása a képek hátoldalán olvasható. A Nyilas házban (Budapest, Thököly út 80., ma étterem) 1944–1945 fordulóján 200-300 embert, nagyrészt zsidókat kínoztak meg kegyetlenül, majd meggyilkoltak őket. A nyilas csoport vezetőjét, Kröszl Vilmost – harmadmagával – 1967-ben az ún. zuglói nyilasperben ítélték halálra és végezték ki.

webfejlesztés: