HU / EN

A BTM Vármúzeum középkori palota-kiállításának nyugati szárnyra eső, Albrecht-pincei része hosszú idő után újranyílik a látogatók előtt. 

Az 1967 óta nem bolygatott műemléki épületbelsőben különböző építészeti korszakok rétegződnek egymásra: az alaptér a palota középkori ciszternája, melybe támasztékul a barokk kor során pilléreket és árkádíveket állítottak be. A középkori falazatot anyagában való megőrzése miatt sem vésni, sem bontani nem lehetett, így a felújítás nagy kihívás elé állította a projektben résztvevő tervezőket és kivitelezőket.

Az épületbelső mellett az ide eső kiállításrész tematikája is megújult: a bevezető rész a palota modern helyreállításáról és ennek tervezőjéről, Gerő László építészről emlékezik meg. Ezt követi a palota és a város vízellátásának bemutatása, végül az érdeklődők megtekinthetik az épületek díszítésére használt, észak-itáliai stílusú, változatos mintakincsű idomtéglákat, melyek léte arra utal, hogy ‒ a közhiedelemmel ellentétben ‒ nem Mátyás király volt az első és egyetlen uralkodó, aki a budai királyi rezidencia kiépítésénél itáliai mintákat követett és itáliai mestereket alkalmazott.


Tárlatvezető: Dr. Végh András régész


A programon való részvétel ingyenes.


Fotó: Kádár Dávid

webfejlesztés: