ÚTI CÉL: REMÉNY
A nemzetközi gyermekvonat-akció​ a két világháború között

Legújabb időszaki kiállításunkat Réthelyi Orsolya és Perényi Roland kurátorok mutatják be, majd Száraz Eszter Tapintat című, 20 perces rövidfilmjét nézhetjük meg a kiállításban is szereplő Fodorné Szalai Ibolyáról, aki alig két és fél évesen került ki Hollandiába, ahol szerencséjére egy szerető, tündérmesébe illő családot talált.

Boja - ahogy Hollandiában hívták - volt az utolsó, aki 2020 elején még el tudta mesélni a történetét. 96 éves volt, amikor megismertük és forgattunk vele – rendkívüli derűvel és csodaszépen mesélt a gyerekkori emlékeiről és arról, hogyan határozta meg a sorsát egy életre a kint töltött 11 év. Ő lett volna a decemberi kiállításmegnyitó díszvendége, sajnos azonban ezt már nem érhette meg. Az Ibolyáról készült kisfilmnek köszönhetően is láthatjuk, hogy a történelem nem csak évszámok, helyszínek, száraz leírások sokasága – minden évszám, minden név, minden adat és vitrinbe került tárgy, bekeretezett fénykép mögött életek, sorsok rejlenek. És az életek, sorsok újabb életekre hatnak, sorsokat befolyásolnak. Transzgenerációs történetek, amelyek itt élnek velünk, a soha fel nem tett kérdéseinkkel, megkésett szülői, nagyszülői, dédszülői vallomásokkal.

A film előzetese: https://vimeo.com/653588932

Az eseményen programjegy megváltásával lehet részt venni.
A programjegy ára: 2400 Ft

Vásárolja meg jegyét elővételben a Vármúzeum "Királypince" jegypénztárában vagy online a jegy.hu-n!

***

A járványügyi helyzet miatt a múzeumban orrot és szájat takaró maszk viselése kötelező. A rendezvényen való részvételhez védettségi igazolvány és személyazonosságot igazoló okmány felmutatása szükséges.

webfejlesztés: