HU / EN

2019. május 24-én 15:00 órakor nyílik a Vármúzeum és a Várkapitányság Zrt. közös rendezésében AZ ELSŐ BÁSTYA. POP-UP KIÁLLÍTÁS EGY ERŐDÍTMÉNY REJTETT KINCSEIRŐL KÉT HELYSZÍNEN című régészeti kiállítás, mely a múzeum régészei által 2018-ban a Táncsics utca 9. számú telken végzett ásatás eredményeit mutatja be.

Az érdeklődők a Táncsics u. 9. szám alatt tekinthetik meg az Erdélyi bástyának nevezett erődítmény – melyet az olasz típusú bástya egyik legkorábbi magyarországi megjelenésének tartanak – feltárását, valamint a BTM Vármúzeumban a napvilágra került gazdag régészeti leletanyagot: fegyvereket, teljesen épségben maradt lakatokat, pipákat, porcelánokat, s nem utolsósorban két éremkincsleletből előkerült 11 darab arany- és több száz ezüstpénzt.

A kiállítást megnyitja:
Dr. Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes

A vendégeket köszönti:
Népessy Noémi, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója

Szakmai bevezetőt mond:
Dr. Fodor Pál, az MTA BTK főigazgatója.

A programot tárlatvezetés zárja.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Letölthető meghívóLétezik egy terület a budai Várnegyedben, a mai Táncsics utca 9., amelynek történetét olyan eseménysor adja, amiből a nagyközönség leginkább Táncsics Mihály író 1848-as kiszabadítását ismeri, hiszen az épület a ’48-49-es forradalom idején börtönként szolgált, de egyéb, izgalmas vonatkozásai nem közismertek.

Sokak előtt nem ismert például, hogy a valószínűleg IV. Béla király által építtetett, korai királyi rezidencia nem a mai királyi palota (a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum) területén helyezkedett el, hanem itt.

A BTM Vármúzeum és a Várkapitányság Nonprofit Zrt. közös szervezésű kiállítása a 2018-ban a múzeum régészei által itt végzett ásatás eredményeit: a Magyarországon egyedülálló erődítményt, az Erdélyi bástyát és gazdag leletanyagát mutatja be két helyszínen (az ásatási területen és a Vármúzeumban).

A BTM Vármúzeumban bemutatott kiállítás fókuszában az előkerült leletek állnak: két, arany-és ezüstpénzekből álló kincslelet, fegyverek, teljesen épségben maradt lakatok, pipák, porcelánok – a mindennapi élet tárgyai. A kurátorok felvállalt célja, hogy a tárgyakon keresztül a török kori ember életmódjának olyan, a köztudatba nem került érdekességeit mutassa be, melyek meglepetésül szolgálhatnak a látogatók számára.


A kiállítás megtekinthető: 2019. május 25-től október 31-ig

Kurátorok:
Sudár Balázs és Terei György

Letölthető sajtóanyag


További információ a kiállításról >>>

Galéria

webfejlesztés: