HU / EN

A “történelmietlen történelmi komédia” műfaji megjelölésű színdarab Romulus Augustus, az utolsó nyugatrómai császár és egy birodalom pusztulásának végnapját mutatja be. 

Róma haláltusája végéhez közeledik. Az eszme amiért egykor létrejött mára üres szólammá aljasult. Az állam, ami az eszmét volt hivatott működtetni, hatalmas vízfejként terebélyesedik mindenki fölé. Emlőin, mint egykor Romulusz és Rémusz farkasanyjukén, nyerészkedők és bürokraták csüngenek. Az egykori nagyság feszengő pózzá, az egykori rend téttelen formasággá silányult. Felfoghatatlan, hogy Catullus népe, Horatius népe hogyan juthatott idáig. 

És mintha érezné a nagy vad gyengeségét, Odoaker germán fejedelem megindítja végső hadjáratát, hogy pontot tegyen a világtörténelem egyik legjelentősebb korszakának végére. A germán sereg gyakorlatilag ellenállás nélkül vonul egyenesen Róma felé. Nyomukban pusztulás és halál.

Mit lehet ilyen helyzetben tenni? Tárgyalni az ellenséggel? Harcolni az utolsó emberig? Menekülni, és menteni ami menthető? Imádkozni az istenekhez? Üzletelni a barbárokkal? Egyáltalán érdemes tenni még bármit? 

És mit tesz a császár, az egyetlen ember, aki talán tényleg tehetne valamit?... Reggelizik.

A darab 2019-ben 6 alkalommal kerül bemutatásra az Aquincumi Múzeum romkerti színpadán június 28-29-30-án és július 5-6-7-én 19:30-tól Papp Dániel rendezésében.

Jegyek már kaphatók a Jegy.hu-n és az Aquincumi Múzeum pénztárában.

webfejlesztés: