Megnyílt a Vármúzeum új, régészeti kiállítása

2020.12.22.

A múzeum kapui ugyan zárva tartanak, a Középkori főosztály éves régészeti kiállítását azonban nem halasztottuk el. Amíg újra nem nyitunk, virtuális formában a Vármúzeum honlapjáról elérhető a "Középpontban a középkor 5.0 - Ásótól a vitrinig" című tárlatunk.

Idén ötéves a "Középpontban a középkor" kiállítássorozat. 2015-ben rendezte meg a BTM Vármúzeum első olyan összegző kiállítását, mely az előző év legfontosabb régészeti ásatásaira, annak eredményeire tekintett vissza. A múzeum számára fontos, hogy minden évben még az év lezárulása előtt megoszthassa régészet iránt érdeklődő közönségével a legfrissebb, sokszor még feldolgozás előtt álló, legérdekesebbnek ígérkező leleteiből álló válogatását. Az, hogy a közönség még ebben a korai fázisban megismerkedhet a leletanyaggal, azt is jelenti, hogy az érdeklődők jobban beleláthatnak a régészeti-feldolgozási munkába, mint más tárlatok esetében. A tudományos vizsgálatok elvégzése előtt sokszor csak feltevésekre támaszkodhatnak a szakemberek, melyek végül vagy megerősítésre vagy elvetésre kerülnek - mint például az egyik kiemelt lelet, egy középkori kútba dobott lócsontváz esetében, hiszen a pontosabb vizsgálatok előtt még nem valószínűsíthetjük, hogy vajon hogyan és miért "gyömöszölhettek" bele a 15-16. században egy ilyen nagy állattetemet egy 150 cm átmérőjű kútba.

ÁSÓTÓL A VITRINIG
A 2020-as kiállításon a leletek mellett a tárgyak "ásótól vitrinig" tartó útja, azaz a régész és a vele szorosan együtt dolgozó szakemberek munkájának bemutatása is fókuszba kerül. Egy tárlat ugyanis több, különböző területen tevékenykedő kolléga - régész, restaurátor, történész, geodéta, archaeozoológus, stb. - együttműködésének eredményeképpen valósulhat meg.

KIÁLLÍTÁS - MOST ONLINE
A 2020-as év - mint oly sok mindenki mást - a múzeumot is új kihívások elé állította. A legfrissebb járványügyi intézkedések megakasztották a kiállításon hosszú hetek óta dolgozó csapat munkáját, a múzeum bezárt, ugyanakkor nem szerette volna megszakítani sorozata ötéves hagyományát, s tárlat nélkül hagyni a régészet iránt érdeklődőket. Így mégiscsak létrejött egy, az ásatások élményét érzékletesen visszaadó, formájában is újdonságot hozó, a mostani időszak nehézségeit kicsit feledtetni próbáló, könnyed, a képregények stílusában megrajzolt kiállítás, melynek virtuális verzióját - a múzeum újranyitásáig - a közönség az online múzeumi térben kalandozva tekintheti meg asztali számítógépen, tableten, mobiltelefonon vagy VR szemüveggel.

MEGNÉZEM A KIÁLLÍTÁS VIRTUÁLIS VÁLTOZATÁT >>>

webfejlesztés: